Sacharin, aspartam nebo stévie? Které sladidlo je vhodné?

- Komerční sdělení -aktuality

Náhradní sladidla jsou jediným reálným prostředkem, který umožní těšit se ze sladké chuti bez příjmu cukru a nadbytečných kalorií. Umělá i přírodní sladidla umožňují diabetikům (ale i ostatním) prožívat pocit chvilkového sladkého blaha bez vystavení se riziku nechtěnému vzestupu glykémie. V knize „Dieta pro diabetiky“ (vyd. Raabe) o sladidlech povolených v EU podrobně píše známý odborník na výživu MUDr. Peter Minárik.

Umělá i přírodní sladidla umožňují diabetikům prožívat pocit chvilkového sladkého blaha.
Sukralóza: nízkokalorické sladidlo 600 x sladší než stolní cukr. Bezpečná pro celou rodinu včetně dětí, těhotných a kojících žen. Přijatelný denní příjem sukralózy je 5 mg na kg denně pro děti i dospělé. Neovlivňuje trávicí proces a nehromadí se v těle.

Diabetička Janka Brezinová z Dubnice nad Váhem zhubla během půl roku 37 kg a postupně se jí podařilo vysadit léky na cukrovku, tlak, cholesterol, ochranu cév i ledvin. Toho všeho dosáhla díky tvz. NFI protokolu.
Sacharin: nízkokalorické sladidlo 300 x sladší než stolní (řepný nebo třtinový) cukr. Bezpečný pro děti, těhotné i kojící ženy. Byl předmětem rozsáhlých výzkumů ve všech věkových kategoriích, které potvrdily jeho bezpečnost. Přijatelný denní příjem sacharinu je 5 mg na kg denně pro děti i dospělé. Projde tělem beze změny.

Aspartam: nízkokalorické sladidlo 200 x sladší než cukr. Je bezpečný pro všechny kromě lidí se vzácným onemocněním fenylketonurie. Přijatelná denní dávka v Evropě je 40 mg na kg hmotnosti za den. Nevstupuje do krevního oběhu.

Acesulfam draslíku: kalorické sladidlo 200 x sladší než cukr. Vynikající stabilita při vysokých teplotách a dobrá rozpustnost. Přijatelný denní příjem je 15 mg na kg hmotnosti za den u dětí i dospělých. V těle nemetabolizuje.

Stévie: listy keře z rodiny chryzantéma 200 x sladší než cukr. Přijatelný denní příjem je 4 mg na kg hmotnosti za den. Tato dávka by neměla být překročena.

Diabetici na NFI protokolu už zhubli přes tisíc kilo
Cukrné alkoholy: patří sem sorbitol, mannitol, xylitol, laktikol, maltitol a izomalt. Stejná sladivost jako klasický cukr, ale jen nevýznamný účinek na glykémie. Při nadměrné konzumaci vedou k nadýmání, průjmům, křečím.

Fruktóza: o 30% vyšší sladivost než sacharóza, nadměrný příjem vede k břišnímu diskomfortu a podporuje vzestup hladin tuků v krvi (triglyceridů). Nemá významnější výhody při kontrole cukrovky.

Další články autora

Comments

Mohlo by se vám líbit

Reklama

- Komerční sdělení -PR článek