Nedostatek pohybu, živin, příliš mnoho slazených nápojů. To jsou už přímo notoricky známé prohřešky vůči zdravé výživě, kterých se nedopouštějí jen dospělí, ale i děti, a to dokonce v předškolním věku. Přestože jsou rizika spojená s nevhodným stravováním známa, rodiče často nedokážou ustříhnout, co si děti kladou na talíř. Proto jim na pomoc přicházejí i někteří výrobci potravin.
Organismus školkařů má na výživu vysoké nároky. Děti jsou v tomto věku velmi aktivní, téměř nepřetržitě v pohybu a jejich energetická spotřeba je vysoká. Přitom stále rostou a také začínají navštěvovat předškolní zařízení. To vše je velký nápor na malý organizmus. Dítě potřebuje v tomto období nejen vyváženou nutričně bohatou stravu, ale také dostatek tekutin a pravidelnost v jídle. Když se mu něčeho nedostává, vznikají problémy. „Nejzávažnějším rizikem spojeným s nevhodným stravováním je obezita,“ vysvětluje docentka Jana Hamade, vedoucí Sekce ochrany a podpory zdraví a specializovaných činností Úřadu veřejného zdravotnictví ČR. „Z obezity plynou v dospělém věku další onemocnění jako diabetes nebo nemoci trávicí soustavy.“
Neudělejte z dítěte černou ovci kolektivu
To, že děti kopírují chování rodičů, platí také ve stravování. Proto by se měli rodiče snažit jít příkladem už nejmenším ratolestem. Dobré je, když si rodina sedá společně ke stolu alespoň jednou za den a nají se beze spěchu, přičemž mohou rodiče dětem nenásilně vštěpovat zásady správného stravování. Pro školkaře je důležitý příjem celozrnných výrobků i brambor, které tělu dodají zdravé sacharidy. Když je dítě nemá, cítí se unavené a jeho pozornost se snižuje. „Nepravidelnost ve stravě a její nevhodné složení způsobuje, že organismus špatně reaguje na různě velké přísuny jídla, a tak si po čase začne energii ukládat,“ doplňuje docentka Hamade. „Dochází ke zvyšování hmotnosti, vzniku nadváhy a obezity, která může vést i ke ztížené socializaci dítěte.“
Co ještě dětský organismus potřebuje?
I školkaři stále potřebují dostatek mléka, alespoň čtvrt litru za den, případně jim můžeme nabídnout mléčné výrobky. Děti z nich získávají vápník potřebný pro zdravý růst kostí, zubů i silnou imunitu. Rovněž bychom neměli jejich jídelníček ochuzovat o maso. Je zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálů a esenciálních aminokyselin, které si tělo nedokáže vyrobit samo. Vhodné jsou i kvalitní masné výrobky. Zde přicházejí rodičům na pomoc i výrobci potravin. „Speciálně pro děti jsme vytvořili řadu výrobků Dobrotkovo. Jedná se o kvalitní šunky a párky vyrobené z masa ze slovenských farem,“ říká Marta Matúšová, Trade marketing specialist společnosti Hyza. „Dětem chceme tyto výrobky přiblížit přes pohádkové postavičky, proto jsme stvořili šunkoodence Rolanda nebo párkonosičů Párajkov. Připravili jsme také velkou soutěž, ve které můžete nákupem výrobku Dobrotkovo podpořit konkrétní zaregistrovanou školku, tedy například i tu, kterou navštěvuje vaše dítě. Stačí nakoupit produkty od společnosti Hyza, na kterých se nachází kód soutěže, následně navštívit web hyza.sk/dobrotkovo/soutez a hlasovat. Hlasování potrvá do 24.11.2021. Školka může následně získat pěknou finanční odměnu až do výše tři tisíce eur a děti spolu s rodiči zase spoustu věcných cen, od plyšových postaviček z pohádkové země Dobrotkovo až po rodinný pobyt ve čtyřhvězdičkovém hotelu Permon.“
Školkařům tuky neomezujeme
Ve výživě dětí v předškolním věku mají své pevné místo tuky. Určitě je neredukujeme jako u dospělých. Dítě tuky potřebuje, protože mu dodávají potřebnou energii pro pohyb, růst i vývoj. Pokud by kvalitní tuky neměly ve stravě dítěte dostatečné zastoupení, školkař by si jejich nedostatek kompenzoval většími objemy jídla. Nezapomínáme, že součástí zdravého jídelníčku školkaře by měl být také dostatek zeleniny, ovoce, luštěnin a ořechů.
Dítě by mělo začít den snídaní, která dodá organismu energii po nočním hladovění. Ráno jsou vhodné cereálie, ovesné vločky, ovoce nebo jogurt. I pestrá svačinka má v jídelníčku malého předškoláka své místo, přičemž by měla tvořit asi 15 procent denního příjmu energie. Ať už k snídani nebo ke svačině můžeme dětem nabídnout i mléčný nápoj, celozrnné pečivo, máslo, sýr, pomazánku, vajíčko nebo kvalitní šunku.
Mnozí rodiče ráno spěchají do práce a rodina snídani nestíhá. To je chyba. „Vynecháním snídaně klesá výkonnost dítěte,“ upozorňuje MUDr. Adela Penesová, PhD., lékařka a vědkyně Biomedicínského centra SAV a prezidentka Slovenské asociace pro výživu a prevenci. Pod sníženou výkonnost a nesoustředěnost se může podepsat i špatný režim dne a spánku.
https://casopiskrasa.cz/co-videt-na-malte-popeye-village-vesnicka-pepka-namornika/
https://magazinomode.cz/nekdy-hledame-unikovou-cestu-abychom-si-nepripominali-nas-skutecny-vek/
https://aktivnizeny.cz/pred-nasilim-na-internetu-nejsou-v-bezpeci-zeny-i-deti/